Лукарски: Некачествен боеприпас причинил инцидента в Анево
Лукарски: Некачествен боеприпас причинил инцидента в Анево / снимка: БГНЕС, архив
Лукарски: Некачествен боеприпас причинил инцидента в Анево
80331
Лукарски: Некачествен боеприпас причинил инцидента в Анево
  • Лукарски: Некачествен боеприпас причинил инцидента в Анево

По всяка вероятност инцидентът в Анево е предизвикан от некачествен боеприпас, собственост на частната фирма „Outguns”, която ползва полигона. Това съобщи за Дарик министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той обясни, че причината за инцидента е свързана изцяло с частни фирми.

По думите на Божидар Лукарски инцидента е вследствие на планирани учения, които се провеждат от частна оръжейна фирма.

„Най-вероятно по първоначални данни става дума за некачествен боеприпас, който се е взривил. Това са учения, които се провеждат от частната оръжейна фирма „Outguns” с техни боеприпаси. Те са по договор с чуждестранните лица, които основно са пострадали. Става дума за стрелби с гранатомет. При зареждането на гранатомета се взривява дефектна граната, която е на същата частна фирма”, обясни Лукарски.

Министърът потвърди, че един чуждестранен гражданин е загинал, други двама чужденци са пострадали тежко. Ранени са и двама българи. Единият е провеждал тренировъчните стрелби, а другият е преводач. Тренировката се провеждала на полигона на ВМЗ, който е един от най-добрите, и се използвал под наем от частната фирма.

Лукарски обясни има ли нещо общо между инцидента в Анево и ВМЗ-Сопот.

„Общото е, че случката става на полигона на ВМЗ, които се използва под наем от частната фирма, и това, че е имало преводач, който е бил от ВМЗ. Останалото е предмет на частни взаимоотношения с фирмата”, заяви той.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова също посети полигона край с. Анево, където се запозна на място със създадената организация на работа на служителите от МВР във връзка с днешния инцидент.

Полицията оказва пълно съдействие на екипите на прокуратурата и следствието при извършването на процесуално-следствените действия. Разследването на случая е поето от Окръжната прокуратура в Пловдив.