Даниел Лорер
Даниел Лорер / БГНЕС
Самият факт, че секретарят на Пентагона е на посещение у нас е изключително показателен за доверието, което НАТО и съюзниците имат към България, каза във Велико Търново Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

„В момента, в който има война толкова близко до нашите граници, е изключително окуражаващо, че толкова важен човек, който представлява най-силния съюзник в НАТО, е на обиколка из региона, включително и в България, това означава, че те ни вярват, коментира Лорер и допълни, че такова посещение не е имало отдавна. Според него България е част от НАТО и трябва да допринесе за общата стабилност на алианса.

“Министър-председателят на България и министърът на отбраната на САЩ говореха за инфраструктура, за логистика за поддръжка на натовските сили в региона, това е което България предоставя в едно с хуманитарната помощ за Украйна“, посочи той.

По думите му през България към момента са преминали 100 хиляди бежанци от Украйна, 50 хиляди са останали в страната. Това са предимно жени и деца, които трябва да бъдат с уреден статут за временна закрила, за да могат след това свободно да работят в български компании. На първо място те трябва да бъдат настанени, да получат базово здравеопазване и базова закрила за децата. Трябва да разберем, че тези хора идват от страховита драма, а когато са готови да се присъединят към икономическия живот на България, имаме уверението на бизнеса, че страната може да създаде работни места за поне 200 хиляди души във всевъзможни сектори, каза той.

Според Лорер в момента няма място форсмажор да бъде обявен в държавата, тъй като щетите към икономиката ще бъдат много по-големи, отколкото ползите за някои конкретни фирми. Никой в Европа не го практикува, защото форсмажор може да поиска всяка една компания, а всеки един съд да прецени по договорно право дали това е актуално или не, допълни той.

Лорер коментира, че в акцията на МВР отпреди няколко дни няма нищо политическо, това е акция срещу престъпността. „Институциите трябва да работят, законът трябва да се прилага за всички“, заяви министърът.

Даниел Лорер присъства на откриването на офиса на партия "Продължаваме промяната", в който депутатите от партията и представители на изпълнителната власт ще организират приемни и срещи с граждани.
 
 
БТА