Липсва снимка от GSM-a на Георги, правена в нощта на убийството на Радостина
Липсва снимка от GSM-a на Георги, правена в нощта на убийството на Радостина / снимка: Дарик-Ваена

Снимка, направена в нощта на убийството на Радостина Евтимова, е изтрита от мобилния телефон на подсъдимия Георги Цветанов, показа назначената от Варненския окръжен съд експертиза. Вещото лице Венко Гергов е успяло да възстанови 33 изтрити снимки, с изключение на въпросната. Информация за нея се съдържа в паметта на телефона. Кадърът е направен в 4:14 часа на 6 март 2009 г. Обяснението на вещото лице по въпроса защо единствено въпросният файл не може да бъде възстановен беше, че причината за това е в използвания от него софтуер.

Откритата в телефона на Георги снимка на голо тяло с прободни рани по гърба, е направена 2 часа по-късно. Според информацията на файла - той е създаден в 6:14 часа. Направен е от модел на същия телефон - Nokia 3250, но експертизата не може да докаже, че става въпрос и за същия апарат.

Следствен експеримент, поискан от защитата на подсъдимия, показа, че при две снимки, правени в един ден - в името на втората се образува разширение, показващо нейната поредност. Такова разширение липсва в името на файла, открит в телефона на подсъдимия, въпреки че по-рано същата нощ с него вече е правена снимка. Възможното обяснение е, че файлът е преименуван или е получен чрез Bluetooth от същия модел апарат.

В часовете между двете снимки с телефона на Цветанов са снимани още видеоклипове, които са били изтрити. В съдебната зала беше показан 6-секунден клип от нощта на трагедията, на който се виждат Георги и Радостина. Двамата са прегърнати и се чува силна музика.

При изслушването на резултатите от експертизата прокурорът Радослав Лазаров и адвокатът на Цветанов Илиян Василев си размениха остри реплики. Лазаров определи поведението на защитата като „невъзпитано", на което Василев отговори, че обвинението се страхува от следствения експеримент.

Трупът на 21-годишната студентка Радостина Евтимова бе открит в дома на приятеля й на 6 март 2009 година. Роди, както я наричат близките й, е била пребита и наръгна над 50 пъти с нож.

Други новини от Варна