Липсата на програмна независимост прогони Сашо Диков от Канал 3
Липсата на програмна независимост прогони Сашо Диков от Канал 3 / снимка: БГНЕС
Липсата на програмна независимост прогони Сашо Диков от Канал 3
65785
Липсата на програмна независимост прогони Сашо Диков от Канал 3
  • Липсата на програмна независимост прогони Сашо Диков от Канал 3

Доброто ми отношение към Канал 3 няма да се промени, винаги когато имат нужда от помощ, аз съм насреща. Това заяви Сашо Диков на пресконференция по повод напускането му от телевизията. Сред основните мотиви, които журналистът изтъкна, е смяната на собствениците на медиата, които не са успели да гарантират пълна програмна независимост.

След 15 години работа в Канал 3 Сашо Диков напуска медията, защото не е съгласен да обслужва чужди интереси. По думите на журналиста при управлението на предишните собственици не са прокарвани поръчкови материали. „Парите, с които се е издържал Канал 3 досега, винаги са идвали по най-законния начин”, категоричен беше той.

След продажбата на телевизията, Диков получи предложение да остане програмен директор, но не с предишните си правомощия. Според него отстраняването на репортера Петя Петрова е неправомерно. „Този акт на връчването на постановлението, стана абсолютно зад гърба ми. Който и журналист да беше уволнен по този начин, аз щях да реагирам”, заяви Диков.

Журналистът допълни, че в България все по-трудно една медиа може да се издържа по честен начин. „Тази журналистика създава проблеми на собствениците, не е особено интересна за читателите и зрителите”, сподели той.

Сашо Диков призна още, че заради слабия зрителски интерес, някои кабелни оператори спират излъчването на Канал 3.