/ screenshot/BNT
Лифтът на Боровец е технически изправен, твърдят от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) пред БНТ.
 
Падналото от лифт момиче е в стабилно състояние

Късно снощи е приключила проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), резултатите ще се доанализират. Факт е, че съоръжението е технически изправно.
 
То е от старите, подходът за качване е по-различен. Предпазният щит е сработил. Това заяви главният секретар на ДАМТН Валентин Чиликов пред обществената телевизия.

Възрастният с пострадалото в Боровец дете сам го пуснал в ръцете на "доброжелателни туристи"? (ВИДЕО)

8-годишната Елена падна от лифт "Мартинови бараки" в Боровец вчера по обед. Майката на момичето коментира, че лифтът отдавна е проблемен - седалката буквално подсича човека и, ако той не падне по определен начин върху нея, има риск от инцидент.

От фирмата-концесионер на съоръжението "Бороспорт" обаче твърдят, че седалките са обезопасени, а след случилото се техен ски патрул незабавно се е отправил към мястото и лифтът е спрян веднага. Записите от двете камери са предадени на полицията. Първоначалните експертизи доказват, че съоръжението е изправно.

Разследването по случая продължава. Водещите версии, по които се работи, са две. Едната е, че детето не е седнало добре на лифта. Втората - да е имало някакво разместване или боричкане между хората на седалката.
 
Дете падна от лифт: Кой е виновен за инцидента в Боровец?
 
В същото време шефът на центъра за Спешна помощ в София Георги Гелев коментира, че в Боровец трябва да има постоянен екип на Спешната помощ. По думите му курортът става все по-населен и все по-често ще възникват инциденти.
 
"Там ще става все по-натоварено, ще става все по-инцидентно и там трябва да бъдем готови да реагираме. Там трябва да бъде разкрит такъв филиал. Дали ще бъде изцяло наша къщичката, в която ще пребивава този екип, или ще ползваме на БЧК базата, където са планинските спасители, това е без значение. Въпросът е, че там трябва да има линейка с екип", поясни той.