/ screenshot/vbox7
8-годишното момиче пострада днес при падане от лифт на Боровец. То е настанено в детската противошокова зала на "Пирогов" със счупено бедро.

Версиите за инцидента на майката на пострадалото момиченце и на фирмата-концесионер на лифта се различават.
 
Дете падна от лифт в Боровец

Около 12.30 ч. 8-годишната Елена се качва на лифта "Мартинови бараки" заедно със сестра си и двама възрастни. Секунди по-късно момиченцето пада от 4 м височина.
 
"Двете ми дъщери заедно с кума при качването на лифта, всъщност тя не успява да седне правилно на седалката, тъй като този лифт не функционира добре от години. Седалката, идвайки отзад подсича скиорите в краката, и всъщност каквото стане оттам нататък. При малко повече късмет евентуално се качваш на лифта, ако не както в нейния случай тя не е успяла да се качи. Кумът ми се е опитал да я задържи, хората са започнали да викат наоколо. Служителите на лифта не са излезли, той е продължавал да се изкачва все по-нагоре и в крайна сметка от около 4 м височина тя пада надолу. Събрали са се под лифта хора, които са се опитали евентуално да я хванат при падането, но не са успели и тя пада директно на земята", разказва майката на детето Екатерина Тенева пред БНТ.
 

screenshot/BNT

 
Версията за инцидента на Бороспорт, фирмата концесионер на съоръжението, обаче се различава драстично от тази на майката. От фирмата твърдят, че техен ски патрул незабавно се е отправил към мястото и лифтът е спрян веднага.
 
Възрастният с пострадалото в Боровец дете сам го пуснал в ръцете на "доброжелателни туристи"? (ВИДЕО)

"Виждайки какво се случва, грабва една стълба и тръгва. Това се случва в рамките на 30 секунди. Оттам нататък, вече по свидетелски...- това го нямам на запис от този ъгъл, започват да викат хората отдолу "Пусни го, пусни го.". И мъжът пуска детето, което пада долу. Дали хората са си дръпнали ръцете или не, не мога да гадая", коментира Василия Константинова, изпълнителен директор на "Бороспорт".
 
"В такъв случай сме длъжни да отидем. Оказахме помощ, беше паднало на снега долу. Три-четири метра ли е, колко е височината там. Има счупено бедро, вакуум матрак. И го донесохме до медицинския център", обясни и Петър Терзийски от Планинска спасителна служба.
 
Записите от двете камери са предадени на полицията. Според "Бороспорт" от тях не става напълно ясно как се е стигнало до ситуацията. Те гарантират, че при тръгването на лифта седалките са били обезопасени. Майката обаче е категорична, че лифтът е опасен.
 
Полицията, Комисията за защита на потребителите и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор ще търсят причините за инцидента.