Лидерът на НДПС: Емин е бил принуден да се самоубие
Лидерът на НДПС: Емин е бил принуден да се самоубие / снимка: БГНЕС

Бивше ченге не може да наложи на настоящо ченге да поеме вината. Така лидерът на Националното турско обединение Мендерес Кунгюн коментира самоубийството на шефа на кабинета на Доган Ахмед Емин. Според Кунгюн, имало ясни индикации, че покойният вече Емин бил вербуван от службите за сигурност. „Няма начин след тежък разговор с лидера, когато заговори усещането за лично достойнство и чест, да бъдеш допуснат да напуснеш резиденцията, тъй като не се знае къде ще отидеш”, е версията на Кунгюн.

„Икономически, а не политически, са били мотивите на Емин да посегне на живота си”, заяви за Дарик радио лидерът на Национално движение за права и свободи Гюнер Тахир, който е бивш зам.-председател на ДПС. Движението за права и свободи е имало пет различни икономически групи, обединени около различни икономически интереси, смята Тахир. Според него това били групата на Ахмед Доган, към която принадлежал и Ахмед Емин, групата около Касим Дал, третата е кърджалийската група на депутатите от този регион, четвъртата гравитирала около Рамадан Аталай, а последната – около Юнал Лютфи и Емел Етем.

„Ако от Държавната агенция за национална сигурност са започнали да разнищват обръча около Доган, то той неминуемо минава и през началника на неговия кабинет, какъвто бе Емин. Очевидно е, че някой се е притеснил да не изтече информация, още повече, че Емин беше тих и скромен човек, който не би издържал на психологически натиск”, твърди Тахир. Според него Ахмед Емин е бил принуден да посегне на живота си. Смущаващ бил и фактът, че лидерът на ДПС не отишъл на погребението на Емин. „С Доган сме били на погребения на наши хора, досега не е проявявал подобна слабост. Може би става дума за гузна съвест или не е сигурен как ще бъде посрещнат в родното село на съратника си”, коментира още Гюнер Тахир.