Лидерът на евролибералите дал зелена светлина на НДСВ за дясноцентристка коалиция
Лидерът на евролибералите дал зелена светлина на НДСВ за дясноцентристка коалиция / DarikNews.bg, Габрово
Лидерът на евролибералите дал зелена светлина на НДСВ за дясноцентристка коалиция
69594
Лидерът на евролибералите дал зелена светлина на НДСВ за дясноцентристка коалиция
  • Лидерът на евролибералите дал зелена светлина на НДСВ за дясноцентристка коалиция

Лидерът на европейските либерали Ги Верхофстад дал зелена светлина на НДСВ да направи дясноцентристка коалиция за предстоящите европейски избори. Това станало при посещението му в България, когато той проведе разговори с председателя на НДСВ Антония Първанова и членове на ръководството на жълтата партия.

На среща с членове и симпатизанти на жълтата партия в Габрово зам.-председателят на НДСВ Георги Найденов заяви, че има две възможности да се създаде дясноцентристки политически проект. ГЕРБ и Реформаторският блок са формациите, с които НДСВ има желание да направи коалиция.

Лидерите на двете европейски семейства - ЕНП и либералите (АЛДЕ), са се разбрали при такива коалиции всеки от участващите в листата да отиде в тази парламентарна група в Европейския парламент, към която принадлежи неговата национална партия. Така няма да се наложи членове на либерална политическа формация да бъдат част от групата на Европейската народна партия (ЕНП) или обратното.

Пред актива на НДСВ в Габрово Георги Найденов изключи възможността от създаването на коалиция между двете либерални партии - НДСВ и ДПС, както и взаимодействие с формациите на Бареков и Илияна Раева.

ГЕРБ и НДСВ имат общо виждане за въвеждане на всеобщо гласуване. Това се е разбрало на среща между Цецка Цачева и Антония Първанова, по време на която била обсъдена, възродената от жълтите идея всички българи да отиват пред избирателните урни.

Георги Найденов е категоричен, че така ще се сведе до минимум влиянието на формации, които чрез концентрираното си електорално ядро оказват несъразмерно голямо влияние върху политическите процеси в страната.

В края на миналата година НДСВ стартира подписка „Гласуваме всички". Идеята на жълтите не е да има санкции за негласуващи, а стимули за хората, които отиват пред урните. Това е подкрепено и от граждански организации, между които Съюза на артистите в лицето на Христо Мутафчиев.

Други новини от Габрово