/ БГНЕС
В последния почивен ден преди Националния празник на България от 16 до 20 часа ще бъде спряно движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища.

Водачите и транспортните фирми сами да организират спирането на ТИР-овете, както и алтернативни маршрути по време на забраната, заявиха от “Пътна полиция”. Отнемане на шофьорската книжка за месец, сваляне на регистрационните номера и 300 лева глоба са санкциите за нарушителите

Промени в трафика се въвеждат и във връзка с тържествата на връх Шипка.

Освен от 16 до 20 часа в петък, ТИР-овете ще бъдат спрени и в последния почивен ден 4 март, понеделник, от 14 до 20 часа.

Забраната не важи за камиони, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

За улеснение на трафика през Владая на 4 март през светлата част от денонощието ще има два участъка с по две ленти за влизащите в София по път Е-79. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

За тържествата на връх Шипка по случай Националния празник от 22 часа на 2 март до 18 часа на 3 март ще бъде ограничено двупосочното транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път Е-85, Габрово – връх Шипка - Казанлък.

Както всяка година транзитният трафик ще се насочва през Прохода на Републиката по маршрута: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката - Гурково - Казанлък и обратно. 

Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно.

За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута Калофер - Казанлък - Гурково – Проход на Републиката - Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“.

Ограничението не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.

За гостите на тържествата на 3 март ще се въведат периоди на еднопосочно движение. От 5:30 до 13:00 часа движението ще е еднопосочно от Габрово към връх Шипка и от Казанлък към връх Шипка. А от 13:00 до 18:00 часа автомобилите ще преминават еднопосочно от върха към Габрово и към Казанлък.