Кувьозите в АГ-болница във Варна не достигат
Кувьозите в АГ-болница във Варна не достигат / Дарик Варна

 

АГ-болница във Варна изпитва нужда от кувьози, като в отделението по неонатология не достигат 10 от животоспасяващите апарати, aлармираха от здравното заведение, което обслужва цяла Североизточна България.

В момента някои от кувьозите в болницата са по на 25 години. „В отделенията в Западна Европа няма кувьози над 10 години", отбеляза управителят на болницата д-р Радослав Минков. „В България по принцип не се работи с най-новата и модерна техника. И при нас е така", добави д-р Минков.

Отделението по неонатология (отделение за недоносени бебета) е добре оборудвано, но все повече се нуждае от нова апаратура. Нуждата е породена и от снижените критерии за минимално тегло на жизнеспособен плод - от 1000 на 600 грама, или 22-а и повече гестационна седмица, обясни управителят на АГ-болница.

Най-малкото бебе, проплакало в болницата тази година, е тежало 530 грама. След три месеца здравни грижи малката госпожица вече тежи 1890 грама, похвали се д-р Снежинка Цветкова, завеждащ отделението по неонатология.

От началото на годината на бял свят в АГ-болница са се появили 62 недоносени бебета. Недоносено е всяко 12-о дете, отбеляза д-р Цветкова.

В специализираната родилна болница вече е монтиран и работи чисто нов кувьоз. Модерният апарат струва 16 200 лева и е третото поред дарение на Лайънс клуб-Варна. През 2009 година те дариха болницата с апарат за криотерапия за преодоляване на ретинопатията на недоносените бебета. В резултат няма рисково новородено дете със загубено зрение. През 2011 г., след Коледна благотворителна акция, Лайънс клуб купиха за нуждите на болницата още два специализирани апарата (пулсоксиметри), с които се следи за насищането с кислород на средата и сърдечната честота на преждевременно родените деца.