Кунева: Няма да допуснем хаос в Медицинския университет
Кунева: Няма да допуснем хаос в Медицинския университет / БГНЕС
Кунева: Няма да допуснем хаос в Медицинския университет
90443
Кунева: Няма да допуснем хаос в Медицинския университет
Кунева: Няма да допуснем хаос в Медицинския университет
  • Кунева: Няма да допуснем хаос в Медицинския университет
  • Кунева: Няма да допуснем хаос в Медицинския университет

Министерство на образованието няма да позволи да има хаос в Медицинския университет в София.

Това каза министърът на образованието Меглена Кунева пред журналисти в столичното 105-о Средно училище, по повод избора на нов ректор на Медицинския университет в София.

Отстраненият ректор на МУ-София ще обжалва освобождаването си

По думите на министъра ситуацията била сложна, защото висшето училище има академична автономия и ведомството няма право да казва как да се избира ректор, но законът трябвало да се спазва. По думите на Кунева през целия вчерашен ден е очаквала да получи всички документи от общото събрание на университета, но те така и не са изпратени.

По думите на Кунева ситуацията в Медицинския университет не засяга само най-старото ни висше медицинско училище, но и лекарската професия:

"Вчера чакахме до вечерта документите, които искаме да проверим, за правилността на проведеното заседание. Но не ни ги дават, има съпротива от тези, които са организирали събранието. Аз съм с дълбоко уважение към лекарската професия. Това не са просто професори, това са лекари и за мен ситуацията в момента е много губеща. Не само за висшето образование, но и за високите стандарти, на които ние сме свикнали да отговарят нашите лекари".

Борисов: Нямам роднинска връзка с ректора на Медицинския университет

Кунева обясни, че само съдът може да каже дали изборът на бившия директор на "Майчин дом" - проф. Виктор Златков, за ректор на МУ е законен:

"Искам отново да помоля всички да се въздържат от грозни думи и действия. Проф. Миланова ще обжалва това решение. Съдът може да каже дали правилно е проведено събранието. Но ние искаме да направим административната проверка".

Скандалът в университета започна след оповестяването на одит на МОН, според който е имало законодателни и финансови нарушения по време на управлението на бившия ректор акад. Ваньо Митев.