Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС, архив
Президентът свиква КСНС за мерки за борба с корупцията
94840
Президентът свиква КСНС за мерки за борба с корупцията
  • Президентът свиква КСНС за мерки за борба с корупцията
Заседание на Консултативния съвет за национална сигурност ще се проведе при държавния глава Румен Радев. Темата ще бъде създаване на работещ модел за борба с корупцията.
Това е второто заседание на КСНС, свикано от Румен Радев. Първото беше посветено на превъоръжаването на армията.

Досега и ГЕРБ, и БСП излязоха със свои антикорупционни законопроекти. Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които комисията за конфискация на имущество и БОРКОР. Социалистите пък предлагат да бъде създадена специална агенция "Антикорупция".

Румен Радев: Борбата с корупцията трябва да се води безкомпромисно

Още в предизборната кампания Румен Радев даде заявка, че проявява интерес към темата за борбата с корупцията. А като президент се застъпи за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Радев каза, че не му е самоцел да назначава шефа на бъдещия антикорупционен орган

"Не виждам достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. Според мен истинска съдебна реформа ще има, когато едновременно продължим усилията във всички направления, но най-важното, когато имаме единен орган, който да има изрични правомощия за борба с корупцията по високите етажи на властта. Трябва наистина тези хора, събрани в един екип, с достатъчно правомощия, с големи заплати да разровят всички крупни обществени поръчки, да гледат много внимателно в това, което се случва. Трябва да има справедливо решаване на много въпроси. Трябва дейността на този орган да дисциплинира нашата политическа класа", изрази мнение държавният глава през лятото.

Борисов през септември: Нинова три пъти да се отрече от Сатаната (ВИДЕО)

Според Закона за КСНС членове на Съвета са председателят на парламента, министър-председателят, министрите на отбраната, вътрешните работи, външните работи и финансите, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи в Народното събрание.

Цачева: До края на годината ще имаме Закон за противодействие на корупцията