Конституционният съд е допуснал за разглеждане по същество искането на президента за установяване на противоконституционност на текст от решението за промяна на реда за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата. Това съобщиха от Конституционния съд.

Определението е прието единодушно с 10 гласа.

Недостиг на кадри, забавени и прекратени одитни доклади в Сметната палата

В съобщението се посочва: "Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента на Република България за установяване на противоконституционност на т. 2 от Решение за изменение на Решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание (обн., ДВ, бр. 55 от 2023 г.; изм., бр. 56 от 2023 г.) и за уреждане на последиците от Решение №5 на Конституционния съд от 2023 г. по конституционно дело №5 от 2023 г., прието от 49-ото Народно събрание на 7 юли 2023 г. и обнародвано в ДВ, бр. 59 от 11 юли 2023 г."

На 11 юли президентът Румен Радев сезира КС заради избора на Народното събрание на изпълняващ правомощията председател на Сметната палата. В документа Радев иска да бъде обявена за противоконституционна част от решение на Народното събрание от 7 юли по въпроса. Президентът смята, че с това решение не само не се преодоляват последствията от решението на КС от 22 юни 2023 г., а напротив, то представлява неизпълнение на същото решение.

КС образува дело по искането на Радев за избора на временен шеф на Сметната палата

Президентът намира в действията на народните представители нарушение на принципа за законност и на принципа за независимост на Сметната палата.

На 12 юли КС образува дело. За докладчик бе определен съдия Янаки Стоилов.