Кризисен щаб срещу природни бедствия договориха министрите от ПСЮИЕ
Кризисен щаб срещу природни бедствия договориха министрите от ПСЮИЕ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Изграждането на Регионален център за борба с пожари и природни бедствия, който да осигури сътрудничество между институциите, и да създаде връзка с ЕС и неговите програми за действие в кризисни ситуации, са обсъждали по време днешната си неформална среща министрите на външните работи на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Това съобщи в Пловдив вицепремиерът Ивайло Калфин. По думите му, това ще бъде основата на модел за сътрудничество между отделните държави с координирана информация и стандартизирани процедури за действие.

В сградата на Община Пловдив Ивайло Калфин и външните министри на Босна и Херцеговина, Хърватия, Молдова, Албания, Черна гора, Турция, Република Македония, заместник-министър на външните работи от Сърбия, държавен секретар на Румъния, и политически директор от Гърция подписаха Споразумение с Босна и Херцеговина за създаването на Секретариат на Съвета за регионално сътрудничество със седалище Сараево. С документа се регламентират условията, при които структурата ще функционира. Неформалната среща се проведе във вагон-салона на царския влак “Корона Експрес”, принадлежал на Цар Борис III.

Композицията премина по маршрута София-Пловдив и точно по обяд пристигна на пловдивската гара. Вицепремиерът Ивайло Калфин и министрите на външните работи на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) са обсъдили актуални проблеми и необходимостта от поемането на по-големи отговорности за регионалното сътрудничество в ЮИЕ. В програмата на гостите е включено посещение на архитектурен резерват ”Старинен Пловдив” и запознаване със забележителностите на града.