Криминолозите в МВР обновяват техниката си с помощта на европроект
Криминолозите в МВР обновяват техниката си с помощта на европроект / снимка: БГНЕС, архив

Научноизследователският институт по криминалистика и криминология към МВР ще получи нова техника по европроект, научи БТА от института. Общият бюджет на проекта е 989 890 евро, като от тези средства за страната ни са предвидени 470 000 евро.

По съвместен проект със Сърбия предстои да бъдат закупени оборудване за оглед на местопрестъпление и специализирани комплекти за търсене и фиксиране на веществени доказателства на местопрестъпление и в лабораторни условия, допълниха от института.

Специализираните комплекти за търсене и фиксиране на веществени доказателства на местопрестъпления и в лабораторни условия ще обзаведат оборудването в дирекциите на МВР във Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и София, уточниха от института по криминалистика и криминология. От там очакват след като започне работата по проекта да се увеличи броят на разкритите престъпления чрез увеличаване броя и качеството на откритите и фиксирани следи на местопрестъпление.

Според специалистите така ще може бързо, а и достоверно, да се анализират заличени следи от кръв при огледи. По този начин България по-ефективно ще изпълнява задълженията си по Договора за обмена на ДНК профили между страните членки на ЕС, коментираха криминолозите.

След закупуването на втори секвенатор ще се подобри капацитета за профилиране и въвеждане в Националната ДНК база данни, уверяват криминалистите. Те отбелязват, че Научноизследователският институт по криминалистика и криминология има само един апарат (секвенатор) за ДНК анализи. Той се използва както за текуща експертна дейност, така и за попълване на Националната ДНК база данни, в т.ч. и текущите регистрации на лица от криминалния контингент.

В момента обмен на информация за ДНК профили се осъществява с Австрия, Холандия, Франция и Словения. Водят се преговори с Германия, Румъния и Кипър, уточниха от института. Предстои свързване и с останалите страни членки, покрили изискванията за автоматичен обмен. Наличната техника обаче не покрива реалните нужди и няма необходимия капацитет за профилиране и въвеждане в Националната ДНК база данни на лицата, подлежащи на полицейска регистрация - 15 000 профила на лица и 1500 профила на следи, натрупани в периода от въвеждането, казаха експертите.

Според тях оптичните микроскопи, с които разполагат са стари и нямат вградени цифрови камери. Това силно затруднява документирането на извършените наблюдения на веществени доказателства, обясниха специалистите.

Криминолозите разказаха още, че в момента не им достигат цифрови фотоапарати, които са необходими при разкриването на престъпления. Според тях наличното осветление за заснемане в лабораторни условия е недостатъчно и е морално и физически остаряло. По думите им липсва подходящо спомагателно оборудване за заснемане на местопроизшествие. Няма средства за търсене на заличени следи от кръв. Досега у нас не са използвани комплекти за проявяване на заличени на такива следи, коментират експертите. Не е имало и специализирани осветителни източници за търсене на биологични и други следи, казаха криминолозите.