Костов предлага обявяване на принадлежност към ДС на служители на разузнаването
Костов предлага обявяване на принадлежност към ДС на служители на разузнаването / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Костов предлага обявяване за принадлежност към ДС на служители на разузнаването
58969
Костов предлага обявяване за принадлежност към ДС на служители на разузнаването
  • Костов предлага обявяване за принадлежност към ДС на служители на разузнаването

Комисията по досиетата да проверява и обявява и лицата, заемали длъжности началник отдел или сектор в служба Военна информация и Националната разузнавателна служба (НРС) от 1991 година насам. Това ще предложи отново между двете четения на промените в закона лидерът на ДСБ Иван Костов.

Според него в тази група са скрити хора, които са управлявали мрежи от доносници. По думите му тези хора умишлено са били скрити при приемането на закона за досиетата от тройната коалиция.

"От тогава минаха много години и знаете, че тази класифицирана информация с годините става явна. Минаха много години от 1991 г. и смятам, че могат да бъдат разкрити имената, за да видим кой е бил скрит в последния момент от БСП. Тези лица може да се окажат по-важни от целия списък от лица, които ще бъдат обявени по силата на приложенията, които обсъждаме", аргументира се Костов.

Атанас Мерджанов от БСП му отговори: "За трите години управление на ГЕРБ този закон служи единствено като политически инструмент за отстраняване на неудобни хора, доказали се с професионализма си и лоялността към българската държава. Вие като министър-председател четири години, какво ви попречи да приемете такъв закон, който действително да отстрани от българската икономика, от българското стопанство такива ключови фигури, за които намеквате".

Разширяване на кръга на началници в МВР, които ще бъдат проверявани за минало в Държавна сигурност, предвиждат промени в закона за досиетата, внесени от депутати от ГЕРБ, които парламентът одобри на първо четене. Така в обхвата на работа на комисията по досиетата попадат и разследващите полицаи, граничарите, шефовете в районните центрове "112". Проверка да има и за разследващите митнически инспектори, предлагат още избраниците от управляващата партия.

Стопанската номенклатура, отговаряща за приватизацията у нас, да бъде проверена за чисто минало, предлагат още депутатите от мнозинството. Идеята е да бъдат проверени отговорните за всички сделки от началото на приватизацията след демократичните промени до наши дни.