/ iStock/Getty Images
Костно-мускулните увреждания са водещи сред заболяванията на работещите. Те са посочени като най-сериозна причина за здравословни проблеми, свързани с работата от около 60 на сто от всички работници в ЕС. Тези увреждания се нареждат на второ място по размера на икономическите загуби за обществото. Това е станало известно по време на националната конференция "Мускулно-скелетните увреждания във фокуса на превенцията и рехабилитацията. Здравно наблюдение на работещите в условията на COVID-19", която се организира от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Центъра за превенция на здравето.

"Решението на проблема с мускулно-скелетни увреждания се усложнява от непрекъснато нарастващия брой на хората, работещи от дома във връзка с развитието на комуникационните технологии и промените в характера на труда на редица професии. Те могат да бъдат предотвратени и контролирани чрез интегриран подход, основан на общите принципи на превенция - подобряване на условията на труд и организацията на трудовия процес, обучение и реализиране на промоционални програми за повишаване на здравната култура и мотивиране за здравословно поведение, въвеждане на съвременни форми за динамично здравно наблюдение и други. Предотвратяването на свързаните с работата заболявания, в т.ч. на мускулно-скелетните увреждания, беше в основата на инициативата на АИКБ за създаване и подкрепа на развитието на Центъра за превенция на здравето, който е един от организаторите на днешното събитие", е заявил по време на откриването на конференцията председателя на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

СOVID-19 може да изостри стари болести и да отключи нови


Един от сериозните негативни ефекти, върху който е било акцентирано в хода на дискусията, е нарушаването на установените механизми за здравно наблюдение на работещите вследствие въведения режим на ограничени контакти и ролята на службите по трудова медицина и медицинските специалисти за преодоляването му.

Експертите по трудова медицина са отбелязали, че е най-трудно е да се мотивират хората сами да обръщат внимание на симптоми на опорно-двигателния им апарат. Те са посочили още, че най-често проблемите започват да се проявяват с навършване на 40 години. Сред оплакванията с най-голям дял при мускулно-скелетните увреждания са болките в гърба и кръста, следвани от тези в ръцете и рамената. За да бъдат предотвратени сериозни усложнения експертите са посочили, че трябва всеки човек да следи симптоми като болка, отоци, повишена чувствителност и изтръпване.

На конференцията, която е в рамките на кампанията на Европейската агенция за здраве и безопасност "Здравословни работни места" 2020-2022 г., са били обсъдени още възможностите за практическо приложение на процедурите за здравно наблюдение на рисковите групи, в това число на работещите със сърдечносъдови заболявания, в условията на COVID-19 и организирането на ефективна долекарска помощ в предприятието.
БТА