Косово може да подпали чергата на Балканите
Косово може да подпали чергата на Балканите / снимка: Sofia Photo Agency
„С нас и без нас Косово е обявило независимост”, това заяви Красимир Каракачанов, председател на ВМРО, в предаването „Денят” на Дарик радио. “За съжаление, нашата страна по традиция в новата си демократична история няма смелостта да вземе едно собствено решение и чака нещата да се решат от само себе си”, допълни той.

Според него България трябва да постави въпроса така – ще получат признание за независимостта си, но българската общност в областта, т.нар. горани, трябва да бъде призната за официално малцинство. По думите му този конфликт може да създаде опасност за целите Балкани, зависи как ще реагират балканските страни и международната общност.

Сърбия вече няма какво да губи, тя има интерес от конфликт”, заяви той. Каракачанов поясни, че този проблем не може да се постави в българските граници с оглед на турското малцинство. От друга страна обаче наличието на етническа партия в България, която от години е във властта, нагнетява напрежение.

“Хубавото е, че Кърджали няма обща граница с Турция”, добави той. “Както и българите са искали да живеят в една държава, така и албанците искат”, каза още Каракачанов.