Конкурсът Сомелиер на България 2007 ще се състои на 30 и 31 май
Конкурсът Сомелиер на България 2007 ще се състои на 30 и 31 май / снимка: Sofia Photo Agency
Сомелиери, работещи в елитни заведения от цялата страна, ще се състезават за титлата "Сомелиер на годината" на престижен национален конкурс на 30 и 31 май в Интерпред. Очаква се до полуфинала на конкурса, насочен преди всичко към браншовите организации на хотелиери и ресторантьори, да достигнат около 30 състезатели, обявиха организаторите – Българската асоциация на сомелиерите (БАС).

Целта ни е да се популяризира събитието и да допринесем за повишаване на културата на винопотреблението, както и за утвърждаване на правилата и здравословната консумация на алкохолни напитки, каза на пресконференция Мария Йорданова, председател на БАС. Тя припомни, че участниците в конкурса ще покажат уменията си по разпознаване и дегустиране на вино, шампанско и високоалкохолни напитки, професионалното им сервиране в подходящи чаши, сервиране на пури, съчетаване на определени видове вина с подходящи за тях храни и висококачествено обслужване.

В основата на конкурса е заложена идеята, че "както съхранението на виното е най-добро при подходяща температура, така и консумирането му е най-добро при подходящо настроение". Затова той ще се състои в ресторант.

Развито до степен на висше образование в традиционно винарски държави като Италия, Португалия, Франция и други страни у нас то все още е на ниво курсове. Професионалните сомелиери в България са не повече от тридесетина и това са хора, имали възможността да учат и усвоят уменията в чужбина, отбелязаха от асоциацията. На пръсти се броят и ресторантите у нас, в които има назначени сомелиери.