Комисията по отбрана към Народното събрание подкрепи предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

„За“ гласуваха 11 депутати, а „против“ четирима.

От БСП определиха министъра на отбраната Тодор Тагарев като опасен за националната сигурност и отново поискаха оставката му. „Възраждане“ също гласува против предложението. От „Има такъв народ“ обясниха, че подкрепят изпращането на боеприпаси, но не подкрепят предоставянето на зенитно-управляеми ракети.

В предложението за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси, обясни Тодор Тагарев пред журналисти преди началото на извънредното заседание на комисията. Министърът обясни, че България ще предостави на Украйна ракети, които не подлежат на ремонт. Не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси от какъвто и да е вид, заяви Тагарев. 

По-добре е да не съхраняваме неизправни зенитно управляеми ракети, защото това е опасно и може да бъде застрашен живота на личния състав, каза днес на учебния полигон „Ново село“ адмирал Емил Ефтимов – началник на отбраната. 
Николай Трифонов/БТА