Кокинов: Дянков ще бъде разпитан
Кокинов: Дянков ще бъде разпитан / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на финансите Симеон Дянков ще бъде разпитан като свидетел по разследването за огласяване на класифицирана информация за споразумението между БНБ и кабинета "Станишев" част от фискалния резерв да се влага в търговски банки, каза пред Нова телевизия градският прокурор на София Николай Кокинов.

Делото се води срещу неизвестен извършител, въпреки че Дянков съобщи за споразумението от парламентарната трибуна в отговор на въпрос от бившия финансов министър Пламен Орешарски. "Ще го питаме какво е казал и защо го е казал", уточни Кокинов. По делото е назначена експертиза, която да установи дали Дянков е изнесъл класифицирана информация.

Прокуратурата си е поставила срок за приключване на знаково дело, като Кокинов прогнозира, че до 3-4 седмици в съда ще бъде внесено обвинението срещу Алексей Петров. Според него най-късно в сряда ще се гледа искането на Петров да излезе на свобода. Той е в ареста от февруари. Кокинов отказа да определи като гаф незаконното разделяне на разследването "Октопод", което беше констатирано от Софийския апелативен съд. Той призна, че все пак това е било грешка, но тя вече е поправена.

Градският прокурор отказа да коментира казаното от вътрешния министър Цветан Цветанов, че групата на "Килърите" е свързана с убийството на банкера Емил Кюлев преди 5 години. Прокурорът все пак каза, че всички материали за атентата срещу Кюлев преди дни са били изискани от Върховната касационна прокуратура.