Кой лъже за залива Вромос?
Кой лъже за залива Вромос? / снимкa: Дарик - Бургас

Средната радиоактивност в залива Вромос е под 200 бекерела. Тази стойност показва, че на мястото съвсем спокойно може да бъде построена детска площадка например, заяви пред Дарик инженер Рафаил Баев, геофизик, който дълги години е проучвал радиоактивността в залива. По думите му, хората от селото са направили свое изследване, според което опасност за здравето на плажуващите няма.

Черноморци не са съгласни с изнесените от 4 български служби данни, че нивата на радиоактивност в залива са опасни и настояха за ново изследване на естествения радиационен фон във Вромос. Според Баев, той не се измерва в бекерели, а в микросилвър часа. Геофизикът обясни, че пределната норма за човек в тази единица е 1,21. За района на Черноморец естествения гама-фон е 0,32 микросилвър часа.

На среща с областния управител на Бургас Константин Гребенаров, жителите на селото, сред които и кметът Добри Добрев, настояха в новото изследване да се включат всички експерти и специалисти, които са изнесли последните резултати, както и Рафаил Баев. По-рано днес пред Гребенаров, вицепремиерът Симеон Дянков е заявил, че ще изиска всички документи по случая и ако е необходимо ще бъде назначена нова проверка.

Областният управител обясни, че заповедта за затварянето на плажа е издадена след становищата на редица компетентни институции, според които има повишаване на радиационния фон до два пъти. От 3 август пясъците в залива Вромос са недостъпни за плажуващите.