Кой е Златомир Иванов-Баретата?
Кой е Златомир Иванов-Баретата? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Златомир Иванов Иванов по прякор Баретата е роден на 15 октомври 1968 г. в Гурково. Завършва спортно училище в Стара Загора, където тренира борба. Прякорът му идва от това, че през периода 1991-1993 г. е служил в МВР отряда за борба с тероризма.

Според публикации в медиите той напуснал баретите в знак на протест срещу задържането на негови колеги в Хасково, влезли в сблъсък със сутеньори. Заедно с него отряда напускат Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви.

Официално участва в над 30 фирми за охранителна дейност, търговия с петролни, химически и фармацевтични продукти, собственик е на бинго и игрални зали.

По време на управлението на Иван Костов Баретата е подозиран за трафик на жени и контрабандни канали за крадени автомобили. МВР често го свързва и с трафика на дрога. Представената на 11 декември 2003 г. разработка на Центъра за изследване на демокрацията го представя като един от 6-мата наркобосове у нас.

Името на Баретата е замесвано в десетки убийства, атентати и трафик. По подозрения за участие в незаконна дейност той многократно е задържан, но винаги след време пускан на свобода.

Баретата беше арестуван на 7 февруари 2009 година, след като се предаде на ДАНС. Срещу него бе повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици и убийства. Показания срещу Златомир Иванов тогава даде Демби, който обяви, че възпитаникът на спортното училище в Стара Загора е поръчал убийствата на Бобъра, Антон Милтенов - Клюна и още няколко човека от подземния свят. Златомир Иванов е подозиран и като поръчител на убийството на писателя Георги Стоев.

През февруари миналата година Баретата получи осем години затвор на първа инстанция от Софийския градски съд. Магистратите оневиниха Иванов за поръчителството на убийството на Румен Стефанов-Алф, за което прокуратурата искаше 17 години лишаване от свобода. През ноември Софийският апелативен съд отложи делото срещу Баретата.

Източник: Personi.Dir.bg