Николай Диковски е българинът, който беше арестуван в Скопие заради незаконно пребиваване в РС Македония и обвинения в шпионаж. Той е бил принуден да напусне територията на страната, въпреки че от години живеел там и дори имал бизнес.

„В петък около 13:00 ч. македонско време в квартирата, която помещавам, се позвъни на вратата. Отворих - бяха двама цивилни полицаи, които казаха, че просто правят рутинна проверка на живущите в квартала. Предоставих си документите за самоличност съвсем спокойно. Те казаха, че трябва да бъда отведен до полицейското управление”, разказа пред NOVA за случилото се Диковски.

Българинът, придружен от двамата полицаи, отишъл в полицейското управление, където поискали да направят справка за престоя му в страната. Казали, че е пресрочил 90-те дни, разрешени за пребиваване в Северна Македония.

„Проблемът беше дотолкова, че наистина бях преминал този 90-дневен срок на престой. Аз знаех за това, но то също се базира на нещо. Абсолютно наясно съм със законодателството на Република Северна Македония. Аз подадох документи за откриване на фирма. На база тази фирма аз мога спокойно да регламентирам престоя си там. Те умишлено бавеха регистрацията ми на фирма”, каза още потърпевшият българин. Той допълни, че властите в РСМ се оправдавали с летния отпускарски сезон и със ситуацията в страната.

Николай Диковски не знае откъде идва обвинението в шпионаж. Спомня си, че след като в РПУ му поискали документите, извикали миграционните служби. Докато бил сам в стаята при него влезли 25 цивилни души. Те не се представили, но започнали да упражняват психически тормоз върху задържания, спомня си той. „Те се интересуваха от всяко мое действие в целия ми живот. Тотален разпит, който започна в 13 ч. и завърши в 23:59 ч.”, казва още Диковски.

По думите на изгонения от РСМ българин никой на разпита конкретно не е споменавал думата „шпионаж”, но въпросите били в този контекст. Питали го кой го е обучил, кой го е пратил, той ли ръководи протестите. Диковски обаче твърди, че дори като зрител не е ходил на протести.

На въпрос дали смята, че причината за ареста може да е снимка със Зоран Заев, той отговори, че с него поддържат добри отношения от 2012 г., когато Заев все още не е бил на политическата сцена.
nova.bg