Народното събрание
Народното събрание / БГНЕС, архив
Половината от народните представители в този парламент влизат в него за първи път. Най-младите са на 25 години, съобщи БНТ. Сред тях има доста спортисти и дори бивш модел.

Вижте новите лица в парламента (СНИМКИ)
 
В живота на Михаил Христов има много изпитания и много победи. На 25 години - параолимпиец, световен шампион на скок на дължина за хора с увреждания, а сега и депутат от БСП. "Беше ми малко притеснено, разбира се аз съм нов, надявам се да издържим един сериозен четиригодишен отговорен мандат. За мен основна тема са хората с увреждания, самият аз съм представител на хората с увреждания, социалната политика за мен е приоритет", посочи той. Михаил обича предизвикателствата и като спортист е готов и за ударите под кръста.

Михаил Христов
nova.bg

"През живота си още от 14-годишен ми се е налагало да правя доста сериозни избори в живота си, за мен това е едно огромно стъпало, огромна крачка, което ще успея да изкача, така че и дума не може да става за отказване", сподели Христов.

Защо параолимпиецът Михаил Христов се впусна в политиката?

Социалната политика, развитието на младите хора и спортът ще са кауза не само за Михаил, но и за другите по-млади депутати. Стефан Апостолов от ГЕРБ е футболен съдия, на 29 години. Иска да заделя половината си депутатска заплата, за да подпомогне повече ин витро процедури. "Както е казал Левски - дела трябват, а не думи. Надявам се аз да дам първата крачка и всички колеги да почнат да дават част от тяхната заплата за това нещо", каза той. Стефан смята липсата на какъвто и да е политически опит за свой плюс.
 
"Надявам се да няма на какво да съм арбитър. По принцип мисля, че ще е по-скоро плюс, защото как да кажа - да си съдия в България трябва да имаш силна психика, да отстояваш решенията си и в парламента е същото според мен", посочи Апостолов. И макар вече да е депутат, той ще продължи да съдийства мачове. А от града на тепетата до жълтите павета пътя извървя 25-годишната Теодора Халачева.

Участвала е в конкурса Мис Пловдив, а по-късно станала общински съветник. " Смятам, че младите хора имат място тук в парламента и както Нелсън Мандела казва - без участието на младите хора в държавните дела, работата е съмнителна. Ще бъда активен изразител на гласа на младите хора, т.е. всичко, което интересува младите хора, това което ги притеснява", споделя депутатката от БСП.

Бивш модел е най-красивото острие на БСП в парламента (ВИДЕО)

За хората казва, че иска да работи и Александър Манолев от ГЕРБ. Той стана известен в новия парламент с това, че събра и най-много преференции в Сандански - 6700. "Успяхме да ангажираме не само структурата на ГЕРБ в Сандански, но и много гражданска енергия, доста доброволци и личности се включиха. Също така и много срещи, които проведохме, нашата община е от най-големите, успяхме да обиколим някои места по 2-3 пъти", обясни той.

Иначе преди да влезе в парламента Манолев е бил търговски директор в Булгартабак, както и шеф на Агенцията за метрологичен надзор.