Кметът на Пловдив дава обяснение за изказванията си
Кметът на Пловдив дава обяснение за изказванията си / снимка: DarikNews.bg, Пловдив архив
Кметът на Пловдив дава обяснение за изказванията си
68049
Кметът на Пловдив дава обяснение за изказванията си
  • Кметът на Пловдив дава обяснение за изказванията си

Извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив, на която кметът Иван Тотев трябва да обясни изявленията си, че общинската администрация предлага умишлено незаконосъобразни решения, които се гласуват от местния парламент, е насрочена за днес в Пловдив.

По случая тече и проверка на прокуратурата. Очаква се съветниците от ГЕРБ да бойкотират заседанието днес.

Подписката за свикване на извънредна сесия беше подкрепена от общо 17 общински съветници от НИЕ, ДПС, „Обединение за Пловдив", „Атака", доскорошния член на ГЕРБ генерал Димитър Цветков и 2 съветници от БСП.

Петима от общо седемте представители на правната комисия в пловдивския общински съвет смятат, че в местния парламент се гласуват незаконосъобразни решения, като повечето от тях се предлагат за обсъждане в комисията в последния момент или влизат в извънреден порядък.

Тази позиция пред „Дарик" обявиха първо юристите Дани Каназирева от „Обединение за Пловдив" и Тодор Кръстев от БСП. Генерал Димитър Цветков заяви, че това е една от причините да напусне партията на Бойко Борисов.

Според председателя на правната комисия Даниела Кинова кметът трябва да обясни действията си пред всички. Зад това становище застана и Слави Георгиев от НИЕ. Позицията на ДПС заяви общинският съветник Бранимир Иванов.

„Г-н кметът да застане като мъж и да каже какво е имал предвид с това, което говори на партийни събрания", призова Кинова.

Нейните колеги също настояха, че кметът дължи обяснение и на съветниците, и на пловдивчани.

По темата до момента отказват коментар единствено съветникът на ГЕРБ Веселин Маневски и адвокат Георги Колев, който гравитира около управляващото мнозинство.

Според председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов местният парламент работи открито и прозрачно. От взети 171 решения областният управител е върнал само седем. Кметът на Пловдив Иван Тотев първо заяви, че гледа с насмешка на извънредната сесия, след което се обзаложи, че няма да се стигне до такава.

„Това е абсолютно несериозно като тема и въобще аз, ако трябва да заложа дали би имало такава сесия, по-скоро смятам, че няма да има", коментира той.

Очаква се съветниците от ГЕРБ да бойкотират днешната сесия. Председателят на групата Радослава Ташкова заяви пред „Дарик", че колегите й нямат намерение да присъстват.

Други новини от Пловдив