Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъжда на открито заседание заявлението от "Булгаргаз" ЕАД от 21 юли за увеличение на цената на синьото гориво за август.

КЕВР
Георги Димитров

Служебният министър на енергетиката на спешна среща с шефа на КЕВР

КЕВР
Георги Димитров

"Булгаргаз" предложи окончателно цената на природния газ за този месец да стане 297,89 лева за мегаватчас или с 60,01 процента по-висока от действащата за юли (186,17 лева за мегаватчас).

КЕВР
Георги Димитров

Преди това общественият доставчик подаде заявление до КЕВР, в което се предлагаше синьото гориво да се продава за 286,84 лева за мегаватчас или поскъпване от малко над 54 процента. От обществения доставчик обаче актулизираха заявлението си малко по-късно, позовавайки се на повишението на цените на европейските газови пазари за доставки през август.

КЕВР
Георги Димитров

Преди заседанието на КЕВР Мая Манолова и "Изправи се.БГ" организираха акция пред комисията, носейки стари радиатори. 

"Въпреки протестите КЕВР продължава с повишаването на цените на водата. Днес се предлага с до 48% поскъпване в Ямбол и Видин с цени от близо 4лв/м3.
"Изправи се.БГ" ще сезираме прокуратурата с искане да оспори решения на КЕВР за необосновани шокови поскъпвания на водата", съобщава Манолова на официалната си фейсбук страница. 

 
БТА