С остро противопоставяне между председателя на ДПС Делян Пеевски и президентът Румен Радев започна новата седмица. Пеевски поиска прокуратурата и службите да информират дали има разследвания срещу хора от президентската администрация, а Радев видя в това страх от появата на неизбежна алтернатива.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че не е канил президента Румен Радев в сглобката. 

"Аз не съм отправял такава оферта. Кой от другите лидери на партии в сглобката е отправил тази оферта, защото Йотова едва ли си го е изсмукала от пръстите", заяви Борисов.

Не виждам никакъв смисъл да коментирам войната между лидери на политически партии, заяви той във връзка с размяната на реплики между президента и председателя на ДПС Делян Пеевски.

"Много е важно, когато имаме президентска, изпълнителна, парламентарна власт ние да работим по уважението на тези институции. Призовавам всички да бъдат по-внимателни с лепенето на етикети", заяви Борисов. 

Бойко Борисов: Не съм канил Румен Радев в сглобката

На въпрос дали е отправяно предложение към президента за участие в т.нар. "сглобка" председателят на ДПС Делян Пеевски заяви: "Ние не участваме в изпълнителната власт, няма да участваме и нямаме желание, така че не са към нас тези въпроси. Коректно е да питате ПП-ДБ и ГЕРБ". 

В понеделник от ДПС призоваха МВР и прокуратурата да започнат разследване за евентуална корупция в Президентството, а държавният глава поиска да се разследват всички сигнали от последните години. 

Днес Пеевски заяви, че за момента няма призовка или покана от прокуратурата. "Очаквам, че ще има реакция на направените запитвания вече. И се надявам  да не се бави прекалено много, защото виждате че обществото се вълнува по тези въпроси -  какво се случва в тъмната институция, пълна с много кеш", напомни той.

Делян Пеевски: ДПС няма желание да участва в изпълнителната власт

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков също коментира темата, като заяви, че "докато няма работещи служби и институции, няма как обществото да напредне"

"В "Продължаваме Промяната" никога не се е дискутирало да има предложение към президента за включване в "глобката". 

Припомняме, че във вторник вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че "Румен Радев не би се поддал на когото и било да създава партия, още повече да му се диктува това как да стане. "Сглобката" не може да му прости, защото от началото на "сглобката" не стана част от нея, макар че имаше такива оферти. Той нито за момент не ратифицира законните им действия, точното обратното - винаги се обръщаше се към Конституционния съд. Това не се прощава".

Йотова: Свидетели сме на трети сезон на войната с президента

Президентът Румен Радев определи като "режисирана истерия" от "хор на страха" появилите се предположения, че готви нов политически проект или би подкрепил такъв. Той не потвърди, но и не отрече категорично информацията, а подчерта, че ако даде доверието си на някоя политическа формация, ще го съобщи сам. 

"Цялата тази режисирана истерия издава страх от нова партия. Този хор на страха обедини не само партиите в "сглобката", но и и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието", посочи преди дни Радев.