Катаджиите - с камери и микрофони от днес
Катаджиите - с камери и микрофони от днес / снимка: БГНЕС, архив

От днес влизат в действие новите правила за проверки на пътя, които МВР предприе с цел да ограничи корупцията сред служителите си.

До момента 20 патрулни автомобила в столицата и страната са оборудвани с по три камери, които да следят зоната, в която се извършва проверката, 2 безжични микрофона с паник бутон и GPS.

Проверките ще се извършват само и единствено от пътни полицаи и то на предварително оповестени чрез медиите или на интернет страницата на МВР места.

Освен това, за да бъде спрян определен шофьор, той трябва да е извършил нарушение на правилата за движение или да управлява видимо неизправен автомобил.

Цялата проверка ще бъде следена за нарушения с видео и аудио устройствата, а записите ще бъдат изпращани на специален сървър и съхранявани 30 дни, в които резултатите от могат да бъдат обжалвани.

Предвидено е общо 120 коли на КАТ да бъдат оборудвани със специалната техника. Освен това се очаква през следващия месец след приемане на промените в ЗДП 148 мобилни камери за контрол на скоростта отново да бъдат изкарани на пътя.


Източник: Novanews.bg