/ БГНЕС
„Бавно, но сигурно през последните няколко години авиацията започна да се изправя на крака”. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред Паметника на летеца в София на церемония за празника на Военновъздушните ни сили.

„Убеден съм, че хората, служещи в нашата авиация не само знаят какви са техните задължения, но и ще ги изпълнят по прекрасен начин, ако се наложи да защитават страната си. Виждаме ги в мирно време, че въпреки трудностите те продължават да изпълняват своите ангажименти”, добави той.

През последните години бяха отделени достатъчно средства за съществуващите летателни платформи, напомни той.

Каракачанов коментира и сроковете, в които може да поръчаме вторите изтребители F-16. "За срокове не мога да се ангажирам да кажа, нека да видим какво ще получим. Ако офертата е зашеметяващо добра, можем да започнем веднага разговорите, ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, ще водим разговори".

Каракачанов коментира и предстоящото заседание на българо-македонска комисия.

„Първо Скопската страна е предприела смяната на един от членовете от тяхна страна, когото явно са преценили, че не е много активен антибългарски и го заменят с един друг, който ако му прочетете писанията по македонските медии само до преди няколко дена може да се ужасите. Това за мен е лош знак, това показва, че те нямат намерение да водят честен диалог и продължават да разчитат, че някой ще ни натисне било Германия, било Америка, било брюкселската администрация да клекнем. Това са сигналите, които аз разчитам. Нека, дано не съм прав да видим днес как ще приключи работата на комисията като се върнат ще ви кажат, но не очаквам чудеса от храброст от скопска страна“, заяви той.

Доколкото знам вчера са изпратени някакви дипломати на консултация, които се оказа, че не са имали достатъчно правомощия да поемат ангажименти, така научавам“, добави той.

„Говориш за приятелство с България в същото време бяха направили, вероятно по грешка, един паметник на Борис Сарафов. Тоест човекът, който направи Илинденското въстание в Македония, офицер от българската армия, поручик Борис Сарафов. Доколкото разбирам, даже имам снимка, свалили са го и са го вкарали в едно предприятие да го режат и разтопяват. Това жест на честване на обща история ли е? Мисля, че е точно обратното“, заяви още той.

Каракачанов отправи и препоръка към политиците в Скопие - „да спрат да лежат на оная кълка, на която лежат до момента и да чакат някой да притиска България“. „Да си спазват договора, да бъдат честни, да се държат почтено иначе честно казано не виждам какво могат да очакват положително от нашата страна“, заяви той.

Министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната Емил Ефтимов и президентът Румен Радев присъстваха на празника на Военновъздушните сили. Днес се навършват 108 години от първия боен полет на военната авиация.
 
 
Изявление на Красимир Каракачанов

Изявление на Красимир Каракачанов. Повече четете тук: https://bit.ly/3lJPMCe

Публикувахте от Новините на NOVA в Петък, 16 октомври 2020 г.