Карадайъ: Оставката на кабинета Борисов 2 е закъсняла
Карадайъ: Оставката на кабинета Борисов 2 е закъсняла / БГНЕС, архив
Карадайъ: Оставката на кабинета "Борисов 2" е закъсняла
91289
Карадайъ: Оставката на кабинета "Борисов 2" е закъсняла
  • Карадайъ: Оставката на кабинета "Борисов 2" е закъсняла

Президентът Росен Плевнелиев да не излъчва служебно правителство, а системните партии да формират кабинет, който да управлява до извънредни избори. Тази теза застъпи ДПС след среща с държавния глава.

В началото на срещата с представителите на ПГ на ДПС държавният глава отново каза, че провежда консултациите с надежда, че ще се положат усилия политическата криза, в която страната навлезе с приемането на оставката на правителството на Бойко Борисов, да не прерасне в парламентарна и оставката на правителството да не доведе и до оставка на Народното събрание. На консултациите държавният глава заяви, че ще гарантира плавния преход на предаване на властта на новоизбрания президент като ще се ръководи от желанието за стабилност, приемственост и диалог.

Радев няма да се меси в служебен кабинет на Плевнелиев

След продължилите близо час разговори, част от политическите консултации при държавния глава, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че Росен Плевнелиев не трябва да сформира служебен кабинет.

"Според нас, в ДПС, настоящият президент, чийто мандат оценяваме, че изтече с провеждането на президентските избори, и до 22 януари остава единствено и само да предаде властта на президентската институция, той няма нито юридическо, нито морално право да е част от този процес. Включително да съставя каквото и да е служебно правителство, включително и да участва във формирането на каквото и да е служебно правителство. Конституцията е ясна. На ход са политическите партии", посочи Карадайъ.

Плевнелиев: Цяла България реди служебно правителство, но не и президентът

Той така и не пожела да обясни какво точно от Конституцията има предвид, само каза, че системните партии са на ход.

"Конституцията е ясна. Има различни възможности, на ход са системните партии да покажат, че могат да носят отговорност пред народа. Ние сме дали своя принос. Първо се обърнахме към основните партии, призовахме да се седне на масата, в диалог за този един преходен период да се постигне консенсус около три четири неща. Няма нищо извънредно в тази ситуация", допълни той.

Според ДПС в този парламент всички варианти за кабинет са изчерпани, сегашното правителство още при съставянето си е било изчерпано, оставката е закъсняла, а движението е готово да участва в различни правителства, но ако народът даде мандат.