Калуди Клудов си тръгва от Пловдив
Калуди Клудов си тръгва от Пловдив / снимка: БГНЕС
Калуди Клудов си тръгва от Пловдив
31758
Калуди Клудов си тръгва от Пловдив
  • Калуди Клудов си тръгва от Пловдив

Световноизвестният български тенор Калуди Калудов се прибира в родния си град Варна и ще обмисли предложението на новия директор на Държавната опера Пламен Тасков да остане солист. Това обяви самият Калудов по повод решението на Министерство на културата да бъде отстранен, защото не се е справял добре като ръководител на Оперно филхармонично дружество-Пловдив.

Известният тенор изрази недоумението си, че оценката на Министерство на културата за работата му като директор е направена от комисия с неизвестен състав, без да има одит, без поискана документация и без да е воден разговор с него. Той дори разкри, че е имало заплахи от министъра на културата Вежди Рашидов, че ще „дръпне шалтерите" и на театрите заради недостига на средства.

Калудов обясни, че не бяга от отговорност, дори е писал писмо до премиера Бойко Борисов с копие до министъра на културата, в което се казва, че е скандално община Пловдив да изпълни поставеното условие за общинско финансиране на ОФД с близо 250 хил. лева субсидия и въпреки това, се решава филхармонията да бъде закрита.  

По повод обвиненията в лошо управление, Калуди Калудов обясни, че е писал писмо с обяснения за цените на билетите, които некоректно са цитирани от културното ни министерство. Истинската им стойност е 57 лева, а не 217 лева, както са оповестили от ведомството. За атаките относно използването на фондации, тенорът уточни, че това е ставало в неработни дни, а средствата са влагани за ремонти и разходи на ОФД и нито един лев не е използван с користни цели. 

Кметът Славчо Атанасов обяви, че община Пловдив е единствената в цяла България, която изпълнява и задълженията на държавата. Общината дава 17 млн. лева без държавно участие за строителството на най-модерната оперна сграда в България и дори на Балканския полуостров след Атинската опера. Атанасов обяви, че в сравнение с Пловдив, община София не е дала нито лев на Софийската опера. По данни на кмета тя изцяло се субсидира от държавата.  

На раздяла Славчо Атанасов връчи семейната си икона на Св. Георги и символът Пловдив на Калуди Калудов с думите, че рано или късно тенорът ще се завърне победоносно в града под тепетата.

В звуковия файл чуйте как Калуди Калудов е разбрал, че е уволнен.