Какво най-често забравят да декларират властимащите пред Сметната палата?
Какво най-често забравят да декларират властимащите пред Сметната палата? / Sofia Photo Agency, архив

Несъответствията в декларациите пред Сметната палата на хората от властта еволюират, съобщи bTV.

„Ако преди 5-6 години предимно не се декларираха получена наследствена нива или апартамент, то сега се наблюдава засилване на несъответствията, свързани с недекларирано дялово участие във фирми и дружества, както и недекларирани задължения към юридически лица, също така и вземания", отбеляза председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Стотици висши държавници с "пропуски" в имуществените декларации

Според него това подсказва, че законът трябва да се актуализира, тъй като не обхваща всички възможности за инвестиции и за придобиване на имоти и доходи.

Най-голям е относителният дял на недекларирани доходи, които са получени извън заеманата длъжност, посочи Цветков. Според него обаче това е така, тъй като прагът е твърде нисък - 2000 лв. Този текст в закона е приет през 2007 г. и вече е неактуален, смята Цветков.

Бивш шеф на Сметната палата: Партиите да отчитат публично как харчат субсидиите си

Според Цветков едва ли има умисъл при пропускането на деклариране.

„Информацията, с която ние боравим, е от официалните държавни регистри. Лицата, които не са декларирали пред нас, в същото време са декларирали пред другите органи", подчерта шефът на Сметната палата.

„Информацията за недекларирани доходи ние получаваме от НАП. Те са декларирали доходите там, пуснали са си годишната данъчна декларация и са платили данъци. Тоест единствено не е посочено пред нас, но е декларирано в НАП", уточни той.

Цветков не пожела да коментира конкретни имена във връзка с декларациите. Не се ангажира да каже коя е най-голямата сума, пропусната да се декларира, като обясни, че освен доходи се декларират и имоти.