Стотици висши държавници с пропуски в имуществените декларации
Стотици висши държавници с пропуски в имуществените декларации / БГНЕС, архив

Сметната палата установи разминавания в 323 декларации на висши държавници.

От одитния орган съобщават, че са публикувани списъците по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, с ежегодна декларация или уведомление, подадени през 2016 г., както и встъпителни и финални декларации, подадени през периода от 1 януари 2016 г. до 13 септември 2016 г., за които проверката е приключила със заключение за несъответствие.

Публикуваният списък е в два раздела - първият раздел съдържа заключенията за несъответствие при ежегодните декларации и уведомления, а вторият - при встъпителните и финални декларации.

За всички останали лица, които са подали ежегодни, встъпителни и финални декларации през посочения период на 2016 г., проверката е приключила със заключение за съответствие.

Проверени са общо 14 261 лица с ежегодна декларация или уведомление и 743 лица, подали финална и встъпителна декларации до 13 септември 2016 г. Проверката на имуществените декларации обхваща освен задължените лица и техните съпруг/а и ненавършили пълнолетие деца, съгласно разпоредбата на закона.

Установени са 252 заключения за несъответствия при ежегодните декларации и 71 заключения за несъответствия при встъпителните и финални декларации.

За декларациите, при които е установено несъответствие, председателят на Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава 14 или 15 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".