/ ThinkStock/Getty Images
Добри са условията за туризъм в планините
Безотговорно е отношението на македонските туристи на фона на събитията от последната седмица. Това каза пред „Фокус“ Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) за спасяването на петимата македонски туристи, от които трима скиори и двама сноубордисти.
 
Спасиха петима бедстващи туристи в Пирин планина

На терен за спасяването им са работили шестима спасители от отряда в Банско, като още поне петима са се занимавали със сигнала и организацията за решаването му извън терен. Нешев не пожела да коментира финансовото изражение на случая, а изтъкна факта, че това е риск не само за туристите, но и за спасителните екипи, както и за доброволците. „Това са неща, които нямат финансова стойност“, обясни той.
 
Лавина падна на Банско, двама загинаха

Нешев припомни какво е необходимо да се направи, преди да отидем в планината:
 

БГНЕС


„Да съберем информация за атмосферните условия, както в момента, така и в предходните няколко дни. Това ще ни даде информация какво се е случвало в планината и какви са рисковете, които ни дебнат, за да можем да вземем правилното решение дали да предприемем въпросния преход или действия или да не ги предприемаме. Съответно винаги да имаме план за екстремен изход от планината“.
 
От първо лице: Какво е да те затрупа лавина?

Годината завърши динамично за ППС, каза още Емил Нешев и уточни, че повече от пет сериозни акции са извършени от планинската служба.
 

снимка: ПСС


Днес условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската служба. Температурите варират от минус 5 до минус 10 градуса. На повечето места е слънчево, но има и разкъсана облачност в отделни части. На заслона на хижа „Алеко“ има много силен вятър. Лифтовите съоръжения работят в повечето туристически курорти, само на някои има затворени писти.
 
11 януари: Спасителна акция в Пирин заради група младежи

Планинските спасители напомнят да се кара само по обработените писти и да се внимава за лавинна опасност, защото не е преминала. Туристите да следват само зимната маркировка, апелират още от ПСС.