/ ThinkStock/Getty Images
При обявена опасност от лавини трябва да се спре лифтът, за да се ограничи достъпът на скиори и сноубордисти до екстремно спускане, а след отминаване на опасността отново да се пусне. За този вариант за предотвратяване на инциденти по зимните курорти разказа пред Дарик Бранимир Ламбиев, председател на Съюза на българските скиори и сноубордисти. По думите му това е практика в швейцарските и австрийските курорти. Във връзка с днешния инцидент в Пирин, при който двама сноубордисти загинаха от лавина по време на екстремно спускане, Ламбиев обясни, че рисковото каране привлича хората и не е достатъчно слагането на въжета и надпис "Лавинна опасност".

Лавина уби двама души над Банско
 
Скиорският улей под връх Тодорка взима поне по една жертва годишно, защото привлича любителите на екстремното каране, а не се предприемат подходящи мерки при лавинна опасност. Твърдението е на Бранимир Ламбиев от Съюза на българските скиори и сноубордисти:
 
„Те слагат горе, под Тодорка, едни въжета, пишат лавинна опасност, но в крайна сметка това привлича хората, те искат да се пуснат някъде, където е по-екстремно. При лавината никой не знае какво точно ще се случи. Колкото и добър скиор да си, винаги може да те затрупа“.

Спасителна акция в Пирин заради група младежи
 
Самият Бранимир е бил затрупан от лавина на същото място.
 
„Беше пролетта, когато не би трябвало да има. Беше напекло слънце. Когато попаднеш в лавина, трябва да е като при плуването. Аз тогава се справих, главата ми остана навън“.
 
Според Бранимир Ламбиев предотвратяването на такива инциденти може да стане само с временно спиране на лифта, който качва скиорите и сноубордистите до този улей, макар че това ще доведе до финансови загуби.