Лавина затрупа двама млади сноубордисти в Пирин планина.
 
Инцидентът е станал днес, около обяд, под връх Тодорка, в посока хижа Бъндерица.

Сигнал за трагедията е подаден в Планинската спасителна служба (ПСС) от други скиори в 11:28 ч. днес. Буквално пред очите им огромната снежна маса се свлякла и затрупала двамата млади мъже по един от улеите под върха.
 
„Не са имали никакъв шанс в тази голяма лавина, която са подсекли при спускането си“, обясни Христо Григоров, председател на Българския червен кръст.

Лавина затрупа 23-годишен мъж край Банско
 
Загиналите сноубордисти в Пирин са от София. По непотвърдена информация, те са на 23 и на 30 години. Спускали са се извън очертанията на пистите с още двама други любители на екстремните изживявания. Лавината, която са предизвикали, е била 500-600 метра. Снежната маса е повлякла със себе си много дървета, съобщи Румен Баряков, шеф на ПСС-Банско.
 
И двамата затрупани сноубордисти са имали еърбеци, но това не им е помогнало, защото дърветата са ги разкъсали. Единият е бил с включен лавинен предавател - Пипс, другият също е имало подобно устройство, което обаче не е било включено.
 
„Нека хората да щадят себе си и нас. В момента е много висока лавинната опасност. И ние рискуваме нашия живот също. Днес на помощ ни се притекоха и около 15 души доброволци, бяха снабдени със сонди и пипсита. Те също ни помогнаха много и им благодарим, защото за подобни спасителни акции трябват хора. Още един път призоваваме всички любители на белите спортове да бъдат внимателни и да не поемат излишни рискове", заяви Баряков. 

Лавина отне живота на сноубордист

В момента има много навявания от нов сняг. Лавинната опасност е висока, всеки улей крие риск да събуди лавина при спускане, категорични са планинските спасители. Според тях екстремното каране е много опасно в този сезон. Трябва да се спазват правилата. Спасителите и собствениците на ски зоната непрекъснато предупреждават за опасността извън очертанията на пистите, заяви председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. Той призова сноубордистите да не напускат очертанията на ски зоната.

„Хората не спазват правилата, не спазват указанията, надценяват своите възможности. Вчера излязохме с официално предупреждение до всички - да се внимава, изключително повишена лавинна опасност. Въпреки всичко излизат от пистата, за да карат емоционално и да търсят адреналина. Подсичат лавината, пада и ги затрупва. Ето, млади хора, умрели“, каза Григоров и призова още веднъж:
 
Бъдете внимателни! Не търсете адреналина там, където не са пистите! Карайте си по пистите! Спазвайте указанията! Нямаме право да губим повече човешки животи! Стига ни това, което остава по пътищата, хиляди млади хора и дечица загиват. От нас зависи“.