/ iStock/Getty Images
Министерският съвет е взел решение да се допита до Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на основния закон, свързано с правомощията на главния прокурор. Това обяви министърът на правосъдието Крум Зарков на брифинг след заседанието на служебния кабинет.

"В същото искане молим да се обяви за неконституционно разпоредба от Закона за съдебната власт, свързано с разпорежданите от прокуратурата проверки. Това е нещо, което аз обявих като приоритет като встъпих в длъжност", заяви министърът и обясни аргументите на ресорното ведомство за исканото тълкуване.

Промени в Наказателния кодекс: Нови регламенти за клеветене и обида

"Според нас е налице прекомерно разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на властта, което е в разрез с разделението на властите. Въпросът, който е отправяме, е: "Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност над прокурорите, да им възлага извършване на проверки за спазване на законността върху всички сфери на управление и на всички административни нива", посочи Зарков относно съдържанието на питането към КС, илюстрирано с ред практики - например проверките за притежателите на разрешителни за оръжия, за средствата за ремонти на пътната настилка, проверка на субсидиите на политическите партии. Все важни въпроси, но с налице ред органи, които да осъществяват контролна дейност, допълни още Зарков.