В прокуратурата вече има сигнали за изборни нарушения, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти, след пресконференция в Националния пресклуб на БТА. 

Той отбеляза, че и за тези избори няма да има съвместен щаб с Министерството на вътрешните работи, въпреки че има такова изискване. Гешев припомни казано от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че няма нужда от обща заповед за подобен щаб. Една такава заповед показва кой за какво е отговорен, но ще работим както се налага, заяви главният прокурор.

Той допълни, че такъв щаб е направен с ДАНС и за него няма значение дали има заповед за общ щаб, но е важно да има взаимодействие между институциите, за да се предотвратят нередности при изборите.

МВР започва подготовка за изборите

Гешев обясни, че не е запознат с искането на служебния министър на правосъдието Крум Зарков към Конституционния съд за задължително тълкуване на осъществявания от главния прокурор „надзор на законност“. "Това, което мога да кажа е, че това искане не почива на легални основания. Видимо не се прави разграничение между „надзор на законност“, който осъществява главният прокурор върху прокурорите и „надзор на законност“, който могат да осъществяват останалите прокурори. Принципът на разделение на властите предполага и контрол върху властите. Това е част от демократичната държава", допълни Иван Гешев.
БТА