Кабил: Има риск за зърнения баланс
Кабил: Има риск за зърнения баланс / netinfo

Зърнено-фуражният баланс на страната ще се постави под известен риск, ако износът на зърно продължи все така активно, заяви в Добричко земеделският министър Нихат Кабил.

Той бил обезпокоен от факта, че все още месец август не е изтекъл, а вече са изнесени около половин милион тона пшеница.

Ако скоро се стигне до 800-850 хиляди тона износ, ще трябва да се предприемат мерки, смята аграрният министър.

Той заяви, че износът не може директно да се ограничи, но може да се направи неатрактивен. Това може да стане чрез увеличение на експортните такси.

За зърнения баланс на страната са достатъчни 2-2,2 млн.тона зърно. Тази година е произведено общо 3,2 млн.тона жито, допълни Кабил.

До Нова година изкупната цена на хлебната пшеница ще стигне 200 лева за тон без ДДС. В момента пшеницата с по-ниски хлебопекарни качества се продава в диапазона 140-190 лева тон.

Цената в момента не е ниска, но не е достатъчна фермерите да направят добър доход и да имат гаранции за започване на следващата производствена година, обясни министърът.

Затова в края на годината Кабил ще иска от финансовия министър разрешение част от излишъка от средства за кредитиране на ДФ"Земеделие" да се даде като добавка на фермерите.

За есенната кампания са предвидени 21,5 млн.лева чиста субсидия и 12,5 млн.лева за нисколихвени кредити за торове.