Извънредно заседание на КСНС за скандала „Пеевски
Извънредно заседание на КСНС за скандала „Пеевски / Sofia Photo Agency
Извънредно заседание на КСНС за скандала „Пеевски"
64884
Извънредно заседание на КСНС за скандала „Пеевски"
  • Извънредно заседание на КСНС за скандала „Пеевски"

Скандалът „Пеевски" и реформата в сектор „Сигурност" - това са темите, върху които ще заседава извънредно свиканият Консултативен съвет по национална сигурност към президента Росен Плевнелиев.

Във връзка с острата политическа криза в страната държавният глава е добавил и допълнителна тема в дневния ред на съвета. Плевнелиев заяви очакванията си в рамките на заседанието участниците да предложат конкретни решения за излизане от ситуацията и да отговорят ясно на въпросите за поисканите политически оставки.

До свикването на КСНС се стигна, след като миналия петък народните представители гласуваха назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. На извънреден брифинг още същия ден президентът Росен Плевнелиев настоя парламентът незабавно да преразгледа назначението и обяви, че снема доверието си от кабинета „Орешарски".

„Жалко, дадох кредит на доверие и апелирах за обичайните 100 дни. Но след това назначение и по начина, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан. Не мога да се съглася ръководителят на една от най-важните служби в държавата, която от днес е натоварена и с отговорността да противодейства на организираната престъпност, да бъде номиниран, обсъден и избран за 15 минути без никакъв дебат, без обосновка, без концепция, без нищо - това е недопустимо", заяви тогава президентът.

Незабавно след като стана ясно кой е избран да оглави ДАНС, в социалната мрежа възникна група, озаглавена „Не искам Делян Пеевски за шеф на ДАНС".

Вече шест дни хиляди в цялата страна участват в демонстрации срещу правителството, а най-остра е реакцията в столицата, където броят на недоволните граждани достигна 20 000.

Държавният глава поиска премиерът Пламен Орешарски да аргументира решението си да предложи именно Пеевски за шеф на ДАНС. Очаква се в рамките на КСНС премиерът и парламентарните групи, подкрепили избора му, да аргументират скандалното кадруване.