Изправят Митьо Очите и родата му на съд за пране на пари
Изправят Митьо Очите и родата му на съд за пране на пари / cнимка: Sofia Photo Agency

Несебърският наркобос Димитър Желязков-Очите, заедно с майка му Станка Желязкова, чичо му Иван Петков и приятелката му Антигона ще застанат заедно пред съда по обвинение в пране на пари. Датата на делото ще бъде определена в началото на следващата година. Обвинителният акт срещу Желязков и роднините му е внесен в съда в началото на месеца, потвърдиха от прокуратурата.

Обвинението срещу несебърския наркобос е за извършване на финансови операции и сделки с имущество в особено големи размери, с които се прикриват произхода и движението на капиталите, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление. Наказанието, което законът предвижда е от 5 до 10 години затвор и глоба от 10 000 до 30 000 лева. При евентуална присъда, тя ще бъде комулирана и ще бъде определено общо наказание. В момента Очите излежава присъда за 4,9 години в затвора в Белене за организиране и ръководене на престъпни групи за разпространение на наркотици в Бургаско и Врачанско.

За изпиране на пари са обвинени и роднините на Желязков. Според прокуратурата те са спомогнали за преобразуване на имуществото за което са знаели, че е придобито по престъпен начин. Наказанието в случая е от 1 до 6 години и глоба от 3000 до 5000 лв.

В делото са описани всички придобити по престъпен начин имоти от 2000 до 2007 г., част от които се водят на членове на семейството и на приятелката на Желязков.

Междувременно през юли тази година Окръжният съд в Бургас уважи искането на Комисията „Кушлев" и взе решение за отнемане на имуществото на Митьо Очите размер на близо 2,3 млн. лв в полза на държавата.

Новини от Бургас