Вярва се, че силата на иконата на днешния ден е най-голяма
По стара традиция, на втория ден от Великден, от Бачковския манастир се изнася чудотворната икона на Света Богородица, предава NOVA. 

Светли понеделник е, започва Светлата седмица (ВИДЕО)

"Литийното шествие, което се провежда по традиция, тази година е необичайно
. То е напълно съобразено със ситуацията в България и с действащите разпоредби на Светия Синод и на правителството", заяви епископ Сионий - игумен на Бачковския манастир.

„В шествието днес участва по-малка група хора, но след като премине пандемията сме решили да организираме голяма служба с акатист пред Света Богородица. На нея ще поканим да участват пак множество християни", посочи още той.
 

Заради наложените ограничения иконата беше качена от монаси във високопроходим джип, с който ще стигне до местността „Клувията“. Там тя е била открита преди 400 години. Вярва се, че силата на чудотворната икона на днешния ден е най-голяма.

Какво да сложим на трапезата за Великден? (ВИДЕО)

Мерките за безопасност се спазват. Хората, които участват в шествието, се движат на разстояние по планинската пътека. Те носят маски и ръкавици. „Вярата в доброто ни е довела днес тук. Надяваме се, всичко да се оправи. Участнието ми в шествието е семейна традиция. Спазваме всички мерки“, каза една от участничките в шествието.
nova.bg