Книжка за деца от 3 до 6 години разбуни духовете в обществото. Поводът е, че в нея се споменава за любовта в еднополовите семейства. 

Сред героите има две крилати дами, които живеят заедно, и два мъжки лебеда, които са "заедно", защото се обичат.

Книжката се казва "Мравин и планетата гора" и е подписана под псевдоним - Великан Василева, като авторката не разкрива самоличността си.

Издаването на книжката е подкрепено от "Асоциация Родители" и фондация "Сингъл степ". Идеята за нея обаче дошла от фейсбук група на родители от еднополови семейства в България.

"Идеята тръгна от необходимостта децата на еднополови семейства да припознаят себе си в приказните герои, които обичайно са първото нещо, с което децата израстват. Тези деца не намираха своя герой в приказките досега и изникна необходимостта този герой да бъде създаден в тази книжка", обясни пред NOVA Елена, която е член на тази група.

"Книжката е за различните и бих акцентирала - Мравин е много дребно животинче, останал е сам, има дислексия. Къртицата е сляпа, но има други качества", изброи тя.

„Функцията на приказките е да изследваме света. Има най-различни приказки и в тази възраст със сигурност не се влиза в много детайли. Децата сигурно няма и да обърнат много внимание на конкретната идея в приказката“, казва психологът Анна Жукивская, психолог, фондация „Сингъл степ“.

Сред първите, които реагираха срещу книжката, пък беше евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

"Хайде, хаирлия да е 🙂 Иде малкият Мравин, пазете децата", написа Джамбазки в профила си в социалната мрежа.

 
 


 

Хайде, хаирлия да е :) Иде малкият Мравин, пазете децата.

Цитат:" Малката мравка Мравин е загубил мравуняка, който...

Публикувахте от Ангел Джамбазки в Петък, 22 януари 2021 г.