Избраха само осем членове на съдебния инспекторат
Избраха само осем членове на съдебния инспекторат / netinfo
Народното събрание избра досегашния заместник-министър на правосъдието Ана Караиванова за главен инспектор в съдебния инспекторат. Депутатите успяха да изберат само осем инспектори в новия орган, който ще следи за работата на съдебната система.

Кандидатурата на Караиванова събра 169 гласа подкрепа. Мнозинство от поне 160 гласа бяха необходими и за избора на всеки един от членовете на Инспектората. Процедурата по техния избор мина на два етапа. Две трети и повече от гласовете на всички депутати получиха четирима от предложените от БСП кандидати – Александър Мумджиев, Елка Пенчева, Петър Михайолов и Светлин Стефанов. 160 гласа събра и Анита Михайлова, номинирана от ДПС. Избрани бяха и двете внесени от НДСВ кандидатури – на съдиите Мария Кузманова и Милка Варнова. В инспектората за член беше избран и предложеният от „Български народен съюз” Ясен Тодоров.

Гласовете на БНС се оказаха решаващи за избора на тези членове на новия орган, защото „Новата българската демокрация” гласува срещу избора на инспектората заради „недопустимите пазарлъци между управляващите и отделни представители на опозицията”. Пак с аргумент пазарлъци по-голяма част от опозицията напусна залата при гласуването. Изборът само на осем от десетте съдебни инспектори в новия орган предизвика обаче дискусия до колко това ще постави конституирането на новия орган, защото според депутати по закон инспекторатът ще заработи едва след избора на десетте му членове и главния инспектор.

Първоначално от левицата предложиха още днес да бъдат попълнени двете незаети места, като се гласува отново за онези кандидатури, които не са успели да съберат нужното мнозинство. Очаква се обаче съставът на инспектората да бъде попълнен след Нова година.