Иван Пейчев е мъжът, хвърлил димки към парламента
Иван Пейчев е мъжът, хвърлил димки към парламента / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Мъжът, който вчера хвърли две димки срещу парламента и беше арестуван, се казва Иван Пейчев. Той е на 35 години и е от София, това потвърдиха от пресцентъра на МВР. При разпитите вчера задържаният се представяше като Джон Смит от Нова Зеландия.

Името на нападателя е било изяснено и след намесата на негови близки, които са го разпознали при разспространените вчера снимки. 35-годишният мъж е бил пиян, когато е хвърлил димките срещу парламента. Експертизата на съдържанието на чантата (на снимката в текста), която е носел той, пък е показала, че бомбата в нея не е истинска, а пистолетът е бил пластмасов.

Пред Агенция „Фокус” комисар Валери Йорданов, директор на СДВР, коментира, Пейчев не е известен на МВР и няма регистрирани криминални прояви. Мъжът продължава да отказва да отговори и на въпроса защо го е направил и откъде е намерил димките.

Материалите по случая са докладвани пред Софийска районна прокуратура. След консултации с прокурор, ще стане ясно какво обвинение ще бъде повдигнато на мъжа, но вероятно ще е за хулиганство. Задържаният е с 24-часова полицейска мярка „задържане под стража”. От МВР уточниха, че ще се иска мярката за задържане на Иван Пейчев да бъде удължена за 72 часа.

Иван Пейчев е мъжът хвърлил димки към парламента
netinfo

Вчера по обед мъжът хвърли две димки пред сградата на парламента и остави подозрителен сак, в който се виждаше мобилен телефон и електроника. „Може би, българският парламент е единственият по света, пред който всеки гражданин има достъп”, каза след инцидента зам.-председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов. „Това че някъде има намерен взрив не означава, че той е насочен против някаква личност или определена сграда”, добави той.

Ден по-рано депутатът от БСП Пенко Атанасов подаде сигнал за опасна находка в столичния квартал „Витоша”. Изпратените полицаи открили рекордните 8 кг тротил край депутатския блок. Антимафиоти от ГДБОП са задържали мъж, който е бил  разпитан откъде се е сдобил с тротила и защо го е подхвърлил пред жилищния блок.

Неотдавна 36-годишен почерпен гражданин атакува сградата на Народното събрание с домати. Той успял да хвърли два домата преди полицаи да го арестуват. Мъжът беше паркирал автомобила си напречно на бул. „Цар Освободител”, точно пред парадния вход на парламента, и беше заредил торба с домати на капака на автомобила си.