Искат СРС-та срещу търговията с изборни гласове
Искат СРС-та срещу търговията с изборни гласове / Снимка: Даниела Ковачева
Проверката на депутати не е установила данни за нарушения, извършени от заместник-председателя на ДАНС Иван Драшков. Това заяви в Пловдив шефът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов, който участва в дискусия за това как да се спре търговията с изборни гласове. Използване на специални разузнавателни средства (СРС) за разкриване на нарушения на изборния процес пък предложи апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов.

Шефът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов окачестви като политически ход на правителството уволнението на Иван Драшков, но подчерта, че не споделя мнението на лидера на ДПС Ахмед Доган, че това е гаф. Ако ДАНС проработи по-добре след уволнението на г-н Драшко, значи този ход е бил правилен, каза още Спасов.

Според председателя на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов съществува вероятност чрез скандалите в службата да се цели опорочаване на идеята за нейното създаване.

По-сурови санкции за доказана търговия с изборни гласове, пък поиска апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов. Според него е необходимо дори при минимална присъда за купуване на гласове осъдените да излизат моментално от властта, а не, както сега, да си остават общински съветници. Наложителна е и промяна в Закона за специалните разузнавателни средства, която да дава възможност на разследващите сигнали за изборни нарушения да следят разговорите на уличените в нарушението, както и да ги провокират чрез поставени агенти под прикритие, каза още апелативният прокурор.

Сега получаваме много сигнали, но хората се страхуват да свидетелстват, обясни Росен Димов и даде пример с предохните местник избори.