Илияна Йотова
Илияна Йотова / пресцентър, Президентството на Република България
Дългът, любовта към Отечеството, безсребърничеството, саможертвата в името на свободата накараха „лудите глави“ на Априлската епопея да се хвърлят в борбата. За да стигнеш до пътя на истинската свобода, трябва да си свободен в душата и мислите си. Много преди да паднат оковите на робството, тази свобода героите на национално-освободителното ни движение я носиха в душите и сърцата си, тя им даваше сила да се изправят пред петвековния поробител.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към жителите и гостите на Клисура, където заедно с тях участва в честването на 146-годишнината от Априлското въстание.

„Черешовото топче се превърна в символ не само на китна Клисура, а на цялата битка, на национално-освободителното движение, което е венецът на Българското възраждане и накара Европа и светът да заговорят за един малък народ в далечната и необятна Османска империя, който има право на своята свобода и самоопределение“, посочи Йотова и подчерта, че се сбъдват пророческите думи „Докато има небе над Клисура, пак ще я построим“.
 

пресцентър, Президентството на Република България


Днес почитаме саможертвата, в минутата на сведени глави се събира цялата признателност и преклонение пред тези, които дадоха най-милото – живота и младостта си. Героите на национално-освободителното движение бяха на възрастта на нашите деца – 20-30-годишни. Те имат своите имена, за нас, българите, не са просто „някакви хора“, заяви вицепрезидентът. „Учебниците ни, много поети и писатели разказват за тези истински герои. Всички знаем описанието на Бенковски, който само с една дума можеше да поведе хиляди хора след себе си. Всички знаем за Волов – красивият, интелигентен и мълчалив юноша, чиято дума на две не ставаше. Всички знаем за Каблешков – големият организатор и героят, който предпочете смъртта пред унижението“, изтъкна в словото си Илияна Йотова.

Преди 146 години Априлското въстание отприщи българската енергия, запали пламъка на петвековния гняв, за да го превърне в буен огън. Този буен огън издигна любовта към отечеството и саможертвата в национален идеал. Този национален идеал 146 години по-късно не е замрял. Носим го в душата си и ще го предаваме на децата си“, убедена е вицепрезидентът.