Интерпол съветва българските кораби да не плават през Аденския залив
Интерпол съветва българските кораби да не плават през Аденския залив / netinfo

Българските кораби да избягват преминаването през Аденския залив през нощта и да се движат край бреговете на Сомалия с максимална скорост, са част от препоръките, изпратени от Интерпол до българските власти заради зачестилите нападения на пирати край бреговете на Сомалия. Пред Дарик радио заместник-началникът на Морска администрация Петър Киров заяви, че писмото е изпратено до българските собственици на кораби.

„Когато плават през Аденски залив или близо до бреговете на Сомалия, корабите да се движат с максимална скорост, а ако имат максимална скорост, която е по-ниска от 15 възела, да минимизират риска чрез транзит, колкото е по-възможно в източната част на залива Аден”, обясни Киров.

Той посочи препоръките, които се спазват от корабоплаването в тези опасни води: увеличаване на дежурствата и на вахтите по време на преминаването, използване на силни прожектори, чрез които през нощта районът около кораба да е осветен, използване на струи със силна вода, чрез които евентуално да може да бъде отблъсната възможността за абордиране на кораба.