3 март
3 март / БГНЕС
Членове на инициативния комитет, който настоява 3 март да остане националния празник на България, внесоха заявление за провеждане на референдум по темата в деловодството на Народното събрание.

„Абсолютно убедени сме в необходимостта Трети март да продължи да бъде нашият национален празник. Заявихме го преди две седмици, сега просто материализираме това, което бяхме заявили“, каза пред журналисти евродепутатът Петър Витанов, който е част от инициативния комитет.

Той подчерта, че в инициативата участват политици, общественици, учени, журналисти, спортисти, представители на неправителствения сектор и обществени фигури.

ИК

Интелектуалци, политици и журналисти с готовност за референдум за запазване на националния празник Трети март

На въпрос дали е възможно идеята за промяна на националния празник, залегнала в предложението за промени в Конституцията, да не бъде одобрена окончателно от законодателния орган, тъй като от партия ГЕРБ може да се откажат от нея, Витанов отговори: „Не мога да коментирам от името на ГЕРБ какво ще направят. Не са най-последователните. Ние сме длъжни да доведем тази инициатива докрай“.

От внасянето на днешното заявление сформираният инициативен комитет ще разполага с три месеца, за да събере необходимият брой подписи, обясни Витанов. Той допълни, че няма съмнение дали необходимият брой ще бъде събран.

Каузата е надпартийна, общонационална и народна. Въпросът ще бъде дали хората са съгласни Трети март да продължи да бъде националният ни празник. Стремежът е да не политизираме. Тук има хора с различни възгледи, с различни отношение към институциите. Всяка подкрепа – институционална или партийна, е добре дошла, защото организационно би станало по-лесно. Особено, когато нямаме партия зад гърба си, посочи още Петър Витанов.

ИК

Няма нищо по-ясно и по-просто. Програмата е елементарна, да не си даваме труда да се тормозим още дълго време, а да оставим Трети март там, където си е. Икономия на време, нерви и усилия. Задачата е много проста и дано да стане“, допълни акад. Иван Юхновски, също част от инициативата за провеждане на референдум по темата.

В анонсираните от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС предложения за промени в Конституцията е залегнала промяна на националния празник на страната от Трети март на 24 май.
Иван Лазаров, БТА